Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Земја"

Најдолг праволиниски патен и поморски правец на Земјата!

Најдолг праволиниски патен и поморски правец на Земјата!

3.06.2018 Двајца Индиски информатичари Роан Чабукшвар и Кушал Муџреј (Rohan Chabukswar и Kushal Mukherjee) создале алгоритам преку кој компјутерски се генерираат најдолгите прави линии кои одат само по вода или само по копно. Алгоритамот е таков, што во случај линијата да оди по вода, истата не смее да пресекува позначајна копнена маса или ледена површина. Обратно е доколку оди само по копно – не смее да дојде во допир со поголем воден басен. Алгоритамот го примениле … Read entire article »

Filed under: На тема

Колку тектонски плочи постојат?

Колку тектонски плочи постојат?

25.1.2018 Тектоника на плочи е геолошка теорија која го објаснува поместувањето на Земјината кора од поголеми размери. Теоријата ја вклучува и воедно ја заменува постарата хипотеза за придвижување на континентите, која датира од првата половина на 20 век. Концептот за ширење на морското дно (спрединг) е развиен во текот на 1960-тите. Горниот дел на Земјината површина се состои од два слоја. Надворешниот слој се нарекува литосфера, а внатрешниот дел се нарекува астеносфера.Литосферата е разделена на т.н. литосферни плочи (тектонски плочи). Постојат седум главни и неколку помали плочи. Литосферните … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Денес Земјата е најблиску до Сонцето за 2018 година!

Денес Земјата е најблиску до Сонцето за 2018 година!

3.01.2018 Денес, 3 јануари во 6 часот и 35 минути, планетата Земја беше најблиску до Сонцето за 2018 година, во положба наречена перихел. Во тој момент, нивното растојание изнесуваше 147 097 233 km. Тоа е за 2,5 милиони km помалку од просечното, односно околу 5 милиони km помалку од максималното растојание (152 милиони km) помеѓу Земјата и Сонцето, положба познато како афел (датум: 6 јули 2018 година). Поради близината до Сонцето, во месецот јануари Земјата се движи околу … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Утре (5 јули) Земјата ќе биде најдалеку од Сонцето за 2012 година

Утре (5 јули) Земјата ќе биде најдалеку од Сонцето за 2012 година

4.07.2012 Утре, на 5 јули во 05 часот, Земјата ќе се најде најдалеку од Сонцето на својата орбита, поточно на 152 милиони км или околу 2,5 милиони км подалеку од просечното растојание. Во оваа положба позната како афел, орбиталната брзина на движење на Земјата е најмала и изнесува 29,3 км/сек (просечната е 29,8 км/сек, а најголемата е 30,3 км/сек). Веќе од задутре (6 јули), Земјата ќе „забрзува“ и постепено ќе ја намалува оддалеченоста од Сонцето се … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Месечината не е единствен природен сателит на Земјата

Месечината не е единствен природен сателит на Земјата

Месечината не е единствен природен сателит на Планетата Земја- во орбитата околу нашата планета ротираат стотици мали тела покажале новите истражувања. Нивното движење прецизно било измерено, гравитациското влијание на Сонцето, другите планети и големите астероиди во Сончевиот систем. Било откриено дека 18 000 од тие астероиди биле навлезени во орбитата на Земјата. Оваа го изјавил Robert Jedicke, астроном во универзитетот на Хаваите. Било проценето дека во секој момент околу Земјата кружи еден или два таканаречени „месечини“ … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Дали времето на Земјата и на Сонцето е исто?

Користејќи точни цезиумски часовници, се успејало да се докаже Ајнштајновото предвидување дека различната гравитација дава поразлично време. Експериментот бил потврден со тоа што еден цезиумски часовник бил поставен на земјата, а друг на една висока кула. Во двата часовника имало разлика од траењето на секундата. Гравитациското влијание се намалува со оддалечување од Земјата и затоа и времето е поразлично во часовниците. Благодарејќи на Ајнштајновата теорија на релативитетот и знаејќи дека времето и гравитацијата се различни … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger