Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "ИЗСГ- Природник"

Tеренска посета на Бислимска Клисура од студентите на ИЗСГ „Природник“ и ИДСБ

Tеренска посета на Бислимска Клисура од студентите на ИЗСГ „Природник“ и ИДСБ

25.10.2019 На ден 23.10.2019 година, група студенти од Истражувачко здружение на студенти географи (ИЗСГ) „Природник“ и Истражувачко друштво на студенти биолози (ИДСБ) изведоа еднодневна теренска посета на Бислимска Клисура на реката Пчиња. Клисурата се наоѓа на околу 5 km јужно од градот Куманово и иако е долга само 6,5 km, доста е интересна бидејќи е всечена во моќни варовнички карпи. Поради речиси вертикалното всекување на реката Пчиња, страните се доста стрмни, со бројни површински и подземни … Read entire article »

Filed under: Активности, Географски вести

Младински едукативен камп “Вртешка 2018“

Младински едукативен камп “Вртешка 2018“

17.01.2018 Во периодот од 10.01.2018 до 13.01.2018 во организација на Планинарскиот клуб „Македон“ и Истражувачко здружение на студенти географи „Природник“, сe реализира едукативен камп за ученици и млади во планинарскиот дом Вртешка на прекрасните падини на мистичната планина – Плачковица. Програмата беше реализирана под водство на тројца искусни наставници и планинарски водичи: Петар Ивановски, Александар Кирковски и Дарко Стојчески . Главна цел на овој камп беше да ги однесеме младите во природа на чист воздух, но и истите … Read entire article »

Filed under: Природник...

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

ИЗСГ-Природник по втор пат на Солунска Глава

Од 2-4.12.2011 година ИЗСГ- Природник организираше мотивационен викенд во Папрадиште. Една од замислените цели на овој мотивационен викенд беше пешачење до Чеплес, но двајца студенти Боби Стојчевски, Глигорије Џилвиџиев и еден дипломиран географ Александар Кирковски, сите членови на ИЗСГ-Природник, подржани во својата идеа од останатите учесници решија по втор пат да ја искачат Солунска Глава (2540м), а воедно да бидат дел од  традиционална маршута организирана од планинарите од целата држава, со цел одавање на почит … Read entire article »

Filed under: Природник...

Advertisment ad adsense adlogger