Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "интересни факти за Македонија"

Уште нешто интересно за географијата на Македонија

Уште нешто интересно за географијата на Македонија

11.03.2012 Ви претставуваме уште неколку можеби слабо познати податоци за Република Македонија, главно резултат на сопствени истражувања. Просечната надморска височина на Република Македонија изнесува 832 метри. Таа се движи помеѓу 44 м кај излезот на реката Вардар од нашата територија и 2753 м (2764 м според постари мерења) на врвот Голем Кораб. Според просечната височина, Македонија е меѓу „највисоките“ држави во Европа. Инаку, вредноста од 832 м е добиена врз основа на просечната височина на десетина милиони … Read entire article »

Filed under: На тема

Интересни географски факти за Македонија!

Интересни географски факти за Македонија!

19.12.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. Во наредниот преглед се претставени некои географски факти за Македонија кои можеби не сте ги знаеле! Во Македонија, на така мал простор се застапени речиси сите видови на карпи и почви што ги има во Европа. Некои карпи во источниот дел на државата се извонредно стари – близу милијарда години! Исто така, во нашата држава се наоѓа можеби единственото европско наоѓалиште на рубини. Многу скапоцени камења што можете да ги видите … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger