Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "календар"

Утре во 12 часот и 2 минути започнува пролетта

Утре во 12 часот и 2 минути започнува пролетта

19.03.2012 По релативно благата и не многу снежна зима кај нас (но не и во другите делови на Европа), утре, односно на 20.03.2012 година, во 12 часот и 2 минути стигнува пролетта. Утрешниот ден, на целата земјина топка, денот и ноќта траат подеднакво (поточно речиси подеднакво), по приближно 12 часа. Всушност поради влијанието на атмосферата и прекршувањето на сончевите зраци низ неа, денот ќе трае за околу 10 минути подолго. Сонцето утре ќе излезе околу 5 … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Во четвртокот во 01 часот и 09 минути официјално почнува летото!

Во четвртокот во 01 часот и 09 минути официјално почнува летото!

19.06.2012 Во четвртокот, на 21 јуни, во 01 часот и 9 минути, на северната полутопка и во Република Македонија почнува летото. Поради поставеноста на Земјата кон Сонцето, на северната полутопка во четвртокот ќе биде најдолгиот ден во годината (летен солстициум), а на јужната пак, ќе биде најкраткиот ден. Така, Сонцето во Скопје ќе изгрее во 4 часот и 58 минути, а ќе зајде во 20 часот и 12 минути. Денот ќе трае цели 15 часа и 14 минути, а … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Како се пресметува датумот за Велигден?

Како се пресметува датумот за Велигден?

Велигден и празниците кои се поврзани со него се подвижни празници, тие не паѓаат на ист датум секоја година според грегоријанскиот календар или јулијанскиот календар (кои го следат движењето на Земјата околу сонцето и годишните времиња). Тие се фиксни според лунарниот календар кој е сличен, но не ист со еврејскиот календар. Уште од самото востановување на празникот постоела разлика во датумот на празнување помеѓу помесните цркви. Поголемиот дел од помесните Западни цркви сметале дека Велигден треба … Read entire article »

Filed under: Отворено...

За имињата на месеците во годината

За имињата на месеците во годината

21.02.2012 Во најстарото време од Римскиот период, календарот се состоел од 10 месеци, од кои шест имале по 30, а четири по 31 ден. Годината започнувала со месецот март, а завршувала со декември. Потоа следувал период во кој немало сметање на времето, сe до доаѓањето на потоплите денови, односно до март, кога и започнувала новата година. За да ја пополни оваа празнина, Римскиот крал Помпилиј ги вовел месеците јануари и февруари, но при тоа годината сепак … Read entire article »

Filed under: На тема

За Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар…кој е поточен?

За Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар…кој е поточен?

2.01.2012 Понекогаш, сеуште има недоразбирање за тоа кој календар официјално се користи во Република Македонија, па и во другите држави. Секако, одговорот е Грегоријанскиот или уште познат како нов календар или нов стил. Тој е во официјална употреба во речиси сите земји во Светот. Сепак, неофицијално во употреба се уште десетина други календари. Така, неколку православни цркви, меѓу кои е и македонската, сеуште го употребуваат Јулијанскиот календар и празниците ги водат по тој календар. Двата споменати … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger