Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "карта"

Колку реално се богати Европјаните?

Колку реално се богати Европјаните?

08.12.2017 Сте се запрашале ли некогаш колку изнесува богатството на луѓето кои живеат во различни држави? Jакуб Мариан е лингвист, математичар и уметник од Република Чешка, кој има основано едукативен блог на кој се објавени негови дела, карти и книги од областа на математиката, музиката, физиката и слично. Јакуб Мариан, исто така, изработува карти со различна тематика. Една од објавените карти е и картата која ја покажува распределбата на богатство во Европа. Податоците врз основа на кои … Read entire article »

Filed under: Географски вести, По Светот

Светска карта на поголемите земјотреси од 1898 година до денес

8.07.2012 Ако барате место кое би било сигурно од земјотреси, оваа карта може да ви помогне. Таа покажува каде се случиле поголемите земјотреси на планетата Земја и тоа од 1898 година до денес. На картата, вкупно се внесени 203.186 земјотреси посилни од 4 степени по Рихтер, на тој начин што колку е посјајна точката, толку бил посилен земјотресот. Се забележува дека земјотресите обично се распоредени во карактеристични тесни зони и области на Земјата. Во таа смисла, … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger