Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Кокино"

Мегалитската опсерваторија Кокино

Мегалитската опсерваторија Кокино

20.12.2011. Автор: Рената Здравеска Археолошкиот локалитет “Татиќев Камен”, денес повеќе познат како Мегалитска опсерваторија Кокино (според астрономските анализи кои ја потврдија неговата употреба како место од каде се следени и бележени карактеристичните позиции на сонцето и месечината) се наоѓа во близина на селото Кокино (од каде и самото име на опсерваторијата), во рамките на општината Старо Нагоричане, на околу 35 км североисточно од Куманово. Просторот кој го зафаќа маегалитската опсерваторија е веднаш под планискиот врв Татиќев Камен … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Интересни географски факти за Македонија!

Интересни географски факти за Македонија!

19.12.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. Во наредниот преглед се претставени некои географски факти за Македонија кои можеби не сте ги знаеле! Во Македонија, на така мал простор се застапени речиси сите видови на карпи и почви што ги има во Европа. Некои карпи во источниот дел на државата се извонредно стари – близу милијарда години! Исто така, во нашата држава се наоѓа можеби единственото европско наоѓалиште на рубини. Многу скапоцени камења што можете да ги видите … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger