Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "корален гребен"

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

Great Barrier Reеf се наоѓа на Североисточниот континентален шелф на Австралија и е најголемото подрачје на Светското наследство што се протега на над 2.000 километри и опфаќа 348.700 км2. Поголем од Италија, тоа е едно од најпознатите заштитени морски подрачја. Исто така, тој е најголемиот систем на корален гребен во светот и содржи мошне голем биолошки деверзитет, т.е. разновидност. Great Barrier Reef e  веројатно најбогатата област во светот во смисла на разновидност на фауната. Неговата голема … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger