Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "летно време"

Ноќва во 2 часот започнува летното сметање на времето!

Ноќва во 2 часот започнува летното сметање на времето!

28.03.2020 Утре (недела 29 март), во 2 часот наутро, Македонија ќе премине на летно сметање на времето. Тогаш стрелките на часовникот треба да се поместат еден час напред и наместо 2 да означуваат 3 часот. За разлика од зимското време кое е „реално“ и „вистинско“, летното време е административно или указно. Летното или уште се нарекува мандатно, договорно или указно време претставува административно поместување на службеното време, заради економска заштеда, политички, безбедносни, спортско-рекреативни, здравствени или други … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Кое време е посоодветно за територијата на Република Македонија – „зимското“ или „летното“?

Кое време е посоодветно за територијата на Република Македонија – „зимското“ или „летното“?

19.10.2018 Примената на „летно време“ низ светот и во Европа трае повеќе од половина век, а во Македонија истото започна од 1983 година, во рамките на тогашна Југославија. Во меѓувреме, голем број држави се откажаа или се на пат да се откажат од указни промени на времето, а таква одлука донесе и Европската Унија (со примена од наредната година). Сосема сигурно е дека и Република Македонија ќе престане административната промена на времето, но прашање е кое … Read entire article »

Filed under: На тема

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

2.10.2016 Во недела, 30.10.2016 година, во 3 часот наутро, завршува летното и започнува зимското сметање на времето. При тоа, стрелките на часовниците ќе треба да се вратат за еден час наназад, односно да покажуваат 02 часот. Поради враќање еден час наназад, во зимските месеци, деновите во Македонија завршуваат доста рано, односно главно се стемнува помеѓу 16.30 и 17.30 часот. Од друга страна, во истиот период Сонцето изгрева помеѓу 5.45 и 6.45 часот наутро или дневната светлина трае околу 9-10 часа. Во летниот … Read entire article »

Filed under: На тема

Од недела во 02 часот почнува летното сметање на времето

Од недела во 02 часот почнува летното сметање на времето

22.03.2012 Овој месец, на 25-ти Март, во 2 часот наутро Република Македонија ќе премине на летно сметање на времето. Истото ќе заврши на 28-ти Октомври во 3 часот, кога повторно ќе се премине на зимското, реално време. Ваквиот начин на поместување на времето не е од многу одамна и има свои причини. Што е летно време? Летното или уште се нарекува мандатно, договорно или указно време претставува административно поместување на службеното време, заради економска заштеда, политички, безбедносни, спортско-рекреативни, … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger