Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Маријански ров"

Најдлабоката точка на планетата Земја – Маријанскиот Ров

Најдлабоката точка на планетата Земја – Маријанскиот Ров

29.12.2017 Додека илјадници алпинисти успешно го искачиле Монт Еверест, највисоката точка на Земјата, само 3 луѓе се спуштиле до најдлабоката точка на планетата – Маријанскиот Ров. Се наоѓа на дното од Тихи Oкеан, околу 340 km југоисточно од островот Гуам, помеѓу Јапонија и Нова Гвинеја. Наречен е по островот Маријан, кој се наоѓа околу 100 km западно. Маријанскиот ров има длабочина од 10.994 m, долг е 2.542 km, а широк 69 km. Маријанскиот Ров за првпат бил истражуван во 1951 … Read entire article »

Filed under: По Светот, Природник...

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

11.03.2012 Канадскиот режисер на филмовите Титаник и Аватар, големиот авантурист Џејмс Камерон, се подготвува до крајот на април да се обиде да спушти до дното на Маријанскиот ров, најдлабокото место на Земјата кое лежи на 11 км под површината на Тихиот океан. Намерата на режисерот е да изврши снимање на дното и по можност да донесе примероци од тамошниот жив свет на површината. Експедицијата Deepsea Challenge се организира од страната на National Geographic и тоа е прв … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Advertisment ad adsense adlogger