Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Марс"

Топ 15 причини зошто Марс заслужува да биде нашиот втор дом?!

Топ 15 причини зошто Марс заслужува да биде нашиот втор дом?!

19.09.2019 Бидејќи е планета од Земјин тип; Времетраењето на денот и ноќта се многу слични како на Земјата. Едно деноноќие на Марс изнесува 24 часа, 39 минути и 35 секунди; Има атмосфера, иако е потенка и поретка од Земјината, сепак делумно ја заштитува планетата од космичко и радиоактивно зрачење; Гравитацијата на Марс е 38% од онаа на Земјата. Науката е скоро сигурна дека луѓето би можеле без поголеми проблеми да се навикнат на неа; Има доволно сончева светлина да се … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Марс бил погоден за живот, но во далечното геолошко минато

14.03.2013 Научниците на НАСА дојдоа до револуционaрни откритија во областа кои тие ја нарекуваат „временска капсула на докази“. Според нив, Марс некогаш во минатото бил погоден за живот, што го потврдува откривањето на сулфур, азот, водород, кислород, фосфор и јаглерод (клучни хемиски елементи кои го сочинуваат живиот свет) во правот кој Кјуриосити го издупчил минатиот месец од карпата во близина на кратерот Гејл. „Основното прашање на оваа мисија беше дали Марс некогаш бил погоден за живот“, изјавил Мајкл … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Објавена досега најспектакуларната панорамска фотографија од површината на Марс

8.07.2012 Иако сеуште не сме во можност да бидеме таму, НАСА тврди дека ова е нешто најблиску до присуството на обичниот човек на Марс. НАСА објави досега најдетална панорамска (360-степенска) фотографија на Марс, која ја сними роверот Опортјунити. На фотографијата може да се види нерамен терен каде роверот ја поминал зимата во исчекување на сончевата светлина која повторно ќе ги полни неговите батерии. Комплетната сцена е комбинација од 817 снимки направени од роверот со панорамската камера и … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Нова спектакуларна мисија на Марс

Нова спектакуларна мисија на Марс

26.11.2011. По осум години планирање, двегодишно одложување и потрошени вкупно 2,5 милијарди долари мисијата Mars Science Laboratory на НАСА конечно ќе биде лансирана денес, во 16:02 според македонско време.Време е НАСА да се врати на Марс. Се работи за новиот ровер, Curiosity, многу поголем од двата близнаци, Spirit и Opportunity  кои веќе ја испитуваа Црвената планета. Освен во големината, главна разлика е што Curiosity (љубопитност) нема соларен, туку нуклеарен погон. Curiosity со себе ќе однесе околу … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger