Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Entries tagged with "МГД"

Натпревари по географија во време на пандемија

Натпревари по географија во време на пандемија

28.07.2021 Македонското географско друштво оваа година во невообичаени услови за работа и ограничувања кои ги наметна пандемијата со Covid 19, ги реализираше натпреварите по географија за средните училишта на општинско (19 март 2021), регионално (17 април 2021) и државно ниво (7 мај 2021 година). Натпреварите се спроведоа on line на три платформи: Microsoft Teams, Zoom и Webex, истите оние на кои учениците натпреварувачи ја следеа наставата. Од вкупно 138 ученици кои учествуваа на општинскиот натпревар во … Read entire article »

Filed under: Географски вести, Наставни

Во организација на Македонското географско друштво, одржан семинар за наставниците по географија

Во организација на Македонското географско друштво, одржан семинар за наставниците по географија

20.03.2013 Согласно програмските активности, претседателството на Македонското географско друштво, на ден 16.03.2013 година (сабота) во просториите на Институтот за географија при Природно-Математичкиот факултет во Скопје, организираше еднодневен семинар за наставниците и професорите по географија од основните и средните училишта. Семинарот беше наменет главно за стручно усовршување на наставниот кадар во основните и средните училишта. Во таа смисла, беа презентирани неколку интересни и актуелни теми и тоа: Меѓусебните влијанија на глобалното затоплување и стопанските активности, од предавачот д-р … Read entire article »

Filed under: Географски вести