Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "месеци во годината"

За имињата на месеците во годината

За имињата на месеците во годината

21.02.2012 Во најстарото време од Римскиот период, календарот се состоел од 10 месеци, од кои шест имале по 30, а четири по 31 ден. Годината започнувала со месецот март, а завршувала со декември. Потоа следувал период во кој немало сметање на времето, сe до доаѓањето на потоплите денови, односно до март, кога и започнувала новата година. За да ја пополни оваа празнина, Римскиот крал Помпилиј ги вовел месеците јануари и февруари, но при тоа годината сепак … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger