Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "насока ГИС"

Во подготовка новиот сателит од серијата Ландсат, извонредно значаен за проучувањето на Земјата!

Во подготовка новиот сателит од серијата Ландсат, извонредно значаен за проучувањето на Земјата!

1.07.2016 Програмата Ландсат е најдолгата вселенска мисија која прибира сателитски снимки за Земјата. Првиот сателит на мисијата е лансиран на 23.07.1972 година, а последниот на 11.02.2013 година. Податоците добиени од инструментите на сателитите на програмата Ландсат се архивирани во центарот во САД и во приемните станици ширум светот. Долгиот период на работа претставува уникатен ресурс за истражување на глобалните промени посебно во земјоделството, шумарството, просторното планирање и други области. До сега вкупно биле испратени осум мисии … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger