Articles Comments

ИГЕОГРАФИЈА » Entries tagged with "образование"

Реформи, реформи и само реформи во образованието во Македонија!?

Реформи, реформи и само реформи во образованието во Македонија!?

09.02.2021 Реформи!? Од пред неколку месеци се зборува за некакви реформи во образованието во Македонија. Зошто повторно, сега, кога пред околу пет-шест години истите беа направени со воведување на предметите природни и општествени науки? Тогаш во 4-то, 5-то и 6-то одделение се воведе предметот Природни науки (во кој партиципираат содржини од биологија, физика и хемија), а како поспецифични содржините поврзани со Земјата во вселената и Земјата како планета со нејзините сфери се ставија во предметот географија во … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема, Отворено...

Образование на ученици со оштетен вид и географија во наставата со слепи и слабовидни лица

Образование на ученици со оштетен вид и  географија во наставата со слепи и слабовидни лица

25.03.2018 Образованието на лицата со оштетен вид (слепите) започнува да се развива кон крајот на 18 и во почетокот на 19 век, истото е инспирирано од неколку историски случки и личности. Најпрво Дени Дидро напишал есеј со наслов „Писмо за слепите за оние кои гледаат“, текстот е плод и инспирација од способноста и успехот на неколку слепи лица, како што биле математичарот Саундрес и слепата пијанистка Марија Терезија фон Парадис. Идејата на Дени Дидро за образование … Read entire article »

Filed under: На тема, Отворено...

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

Едукативни географски предавања за учениците од основните училишта во Битола

4.03.2012 Регионалното географско друштво Геосфера од Битола во месец декември 2011 год. реализираше едукативни предавања и работилници од популарни географски теми за надарените ученици од регионот. Предавањата се одржаа во просториите на Гимназијата Јосип Броз-Тито од Битола, на кои присуствуваа и дел од наставниците по географија. Три недели по ред 50 ученици од 10 основни училишта од регионот се дружеа со географијата и ги проширија своите знаења од областа на следниве теми: Вулкани на Земјата – предавач … Read entire article »

Filed under: Наставни

КОНТРАДИКТОРНО ОБРАЗОВАНИЕ

КОНТРАДИКТОРНО ОБРАЗОВАНИЕ

25.12.2011.  Автор: д-р Благоја Маркоски Неодамна медиумски беше прикажано како некои високо образовни струки во Република Македонија се суфицитарни, така што за некои беше предложено да се затворат, мируваат или да работат редуцирано со помал број студенти. Ќе биде голема неправда и антинационално, ако струки од национален интерес како на пример македонски јазик, географија и историја, па дури и било која друга струка да се редуцира. Ова од аспект што се судира со концептот: сите во средно … Read entire article »

Filed under: Наставни, Отворено...