Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "океан"

Најдлабоката точка на планетата Земја – Маријанскиот Ров

Најдлабоката точка на планетата Земја – Маријанскиот Ров

29.12.2017 Додека илјадници алпинисти успешно го искачиле Монт Еверест, највисоката точка на Земјата, само 3 луѓе се спуштиле до најдлабоката точка на планетата – Маријанскиот Ров. Се наоѓа на дното од Тихи Oкеан, околу 340 km југоисточно од островот Гуам, помеѓу Јапонија и Нова Гвинеја. Наречен е по островот Маријан, кој се наоѓа околу 100 km западно. Маријанскиот ров има длабочина од 10.994 m, долг е 2.542 km, а широк 69 km. Маријанскиот Ров за првпат бил истражуван во 1951 … Read entire article »

Filed under: По Светот, Природник...

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН

Great Barrier Reеf се наоѓа на Североисточниот континентален шелф на Австралија и е најголемото подрачје на Светското наследство што се протега на над 2.000 километри и опфаќа 348.700 км2. Поголем од Италија, тоа е едно од најпознатите заштитени морски подрачја. Исто така, тој е најголемиот систем на корален гребен во светот и содржи мошне голем биолошки деверзитет, т.е. разновидност. Great Barrier Reef e  веројатно најбогатата област во светот во смисла на разновидност на фауната. Неговата голема … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger