Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "океани"

Петте најголеми мориња во светот

Петте најголеми мориња во светот

21.3.2018 Mоре преставува водна повшина на Земјата, која е во меѓусебна врска со останати водни површини еднакви или слични по физичките и хемиските својства. Морињата припаѓаат на петте океани: Атлански, Индиски, Тихи, Јужен и Северен Леден Океан. Морињата можат да бидат средоземни (помеѓу континентите), внатрешни (во континентите), рабни (кои ги следат рабовите на континентите) и затворени. 1. Филипинско море Филипинското Море е маргинално море источно и североисточно од Филипините. Неговата површина изнесува 5,688,163 km2, морското дно е 5,718,199 km2, волуменот на водата е 24,785,853 km3, додека … Read entire article »

Filed under: По Светот

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

11.03.2012 Канадскиот режисер на филмовите Титаник и Аватар, големиот авантурист Џејмс Камерон, се подготвува до крајот на април да се обиде да спушти до дното на Маријанскиот ров, најдлабокото место на Земјата кое лежи на 11 км под површината на Тихиот океан. Намерата на режисерот е да изврши снимање на дното и по можност да донесе примероци од тамошниот жив свет на површината. Експедицијата Deepsea Challenge се организира од страната на National Geographic и тоа е прв … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Advertisment ad adsense adlogger