Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "олимп"

Орлиас – интересни водопади на планината Олимп

Орлиас – интересни водопади на планината Олимп

19.05.2020 Ова волшебна природна убавина се наоѓа во срцето на бујното зеленило и сенката на планината Олимп во Грција, близу Литохоро. Олимп (2917 m) е една од највисоките планини во Европа, а исто така е позната како планина на боговите. Водопадите Орлиас претставуваат извонредно место за еднодневна прошетка, релаксирање, кампување.. Доколку сакате да ги избегнете летните топли денови, оваа природна убавина ви нуди одлична прилика за тоа,  може да се освежите во ладната и чиста вода … Read entire article »

Filed under: По Светот

Олимп – планината на боговите

Олимп – планината на боговите

Планината Олимп – се издигнува до 2917 мнв и претставува највисока планина во Грција и втора по височина на Балканскиот полуостров. Позната е како дом на 12-те Олимписки богови од старогрчката митологија и се наоѓа на границата помеѓу Тесалија и Македонија, на околу 100 km оддалеченост од градот Солун. Во 1938 година е прогласена за прв национален парк во Грција. Морфологијата на планината се карактеризира со стрмни падини и остри врвови одделени со длабоки кањони, … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог, По Светот

Advertisment ad adsense adlogger