Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "острови"

Диомидовите Острови – местото каде може да патувате низ времето

Диомидовите Острови – местото каде може да патувате низ времето

13.01.2018 Дали знаeте дека постојат два острови каде може да патувате низ времето? На средината на Беринговиот Проток помеѓу Чукотка и Алјаска, постојат два изолирани и карпести острови, Голем Диомид и Мал Диомид, острови кои меѓусебно се оддалечени околу 4 километри, но со временска разлика од околу 21 час. Оваа разлика од речиси еден ден постои поради меѓународната временска граница кој минува помеѓу двата острови но и руско-американската демаркациона линија. Големиот Диомид (или Ратмановиот остров) ѝ … Read entire article »

Filed under: По Светот

Покрај Голем Град, во Македонија има уште десетици други острови!

Покрај Голем Град, во Македонија има уште десетици други острови!

14.01.2012 Вообичаено се смета дека островот Голем Град во југозападниот дел на Преспанското Езеро е единствениот остров во Република Македонија. Меѓутоа, тоа е сосема погрешно. Всушност, Голем Град е само најголемиот остров во нашата држава, бидејќи има уште десетици други острови по реките и вештачките езера, а некои од нив се исто така доста интересни. За островот Голем Град доста е пишувано и кажувано. Тој се наоѓа близу граничното тромеѓе помеѓу Македонија, Албанија и Грција, 2 км … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Велигденскиот остров и неговите тајни

Велигденскиот остров и неговите тајни

8.12.2011.  Подготвил: Ивица Маџевиќ Велигденски Остров (Шпански: Isla de Pascua, Полинезиски: Rapa Nui) е еден од најизолираните населени острови на Земјата. Лежи длабоко во Тихиот Океан на  27 степени 7’ и 10’’ ј.г.ш. и 109 степени 21’ и 16’’ западно од Гринич. Островот има триаголна форма и зафаќа површина од 166 км кв. Максималната должина е 24 км, максималната широчина е 12 км. Има три изгаснати вулкани и на секој од аглите од островот одговара по еден: Поике, Рано … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger