Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "перихел"

Денес Земјата е најблиску до Сонцето за 2018 година!

Денес Земјата е најблиску до Сонцето за 2018 година!

3.01.2018 Денес, 3 јануари во 6 часот и 35 минути, планетата Земја беше најблиску до Сонцето за 2018 година, во положба наречена перихел. Во тој момент, нивното растојание изнесуваше 147 097 233 km. Тоа е за 2,5 милиони km помалку од просечното, односно околу 5 милиони km помалку од максималното растојание (152 милиони km) помеѓу Земјата и Сонцето, положба познато како афел (датум: 6 јули 2018 година). Поради близината до Сонцето, во месецот јануари Земјата се движи околу … Read entire article »

Filed under: Географски вести

На 5 јануари Земјата најблиску до Сонцето за 2012!

На 5 јануари Земјата најблиску до Сонцето за 2012!

2.01.2012 На 5-ти јануари околу 01 часот планетата Земја ќе биде најблиску до Сонцето за 2012 година, во положба позната како перихел. Во тој момент, нивното взаемно растојание ќе изнесува околу 147 милиони км, што е околу 2,5 милиони км помалку од просечната вредност, односно околу 5 милиони км помалку од максималното растојание (152 милиони км) познато како афел. Поради близината до Сонцето, во месецот јануари Земјата се движи околу 1 км/сек побрзо (30,3 км/сек) по … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger