Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "плагијаторство"

За плагијатот и авторските права…

За плагијатот и авторските права…

15.11.2011. Што е плагијат Плагијат (лат. plagere = присвојува), означува акт на присвојување или копирање и претставување како сопствено на нешто пишуваното од друг, уметничко дело или друг вид творештво, делумно или во целост, без наведување на изворот или авторството на оригиналот. За разлика од фалсификување, каде е во прашање автентичноста на делото, кај плагијатот станува збор за незаконско и неетичко присвојување на туѓа работа, која се претставува како своја. Во некои древни култури на Далечниот Исток, одредени … Read entire article »

Filed under: Отворено...

Advertisment ad adsense adlogger