Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Планета Земја"

Живот во најнедостапните места на Планетата Земја

Живот во најнедостапните места на Планетата Земја

Британските научници неодамна ги објавија резултатите од истражувањата на најнедостапните места на Планетата Земја, а тоа се кратерите на подводните вулкани. Нивните длабински снимки покажале дека во топлата вода од термалните извори на дното на Индискиот Океан кај југозападниот Индиски гребен живеат: морски краставици, полжави па дури и необични ракови од кои некои можеби припаѓаат на досега непознати видови. Овие хидротермални извори за прв пат биле откриени во 1977 година. Овие подводни „оџаци“ во околината испуштаат … Read entire article »

Filed under: По Светот

Advertisment ad adsense adlogger