Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "планети"

Пронајдена една од најстарите планети до сега!

Пронајдена една од најстарите планети до сега!

16.01.2021 Кон крајот на минатата (2020) година, од страна на астрономите на НАСА беше откриена нова планета, во близина на една од најстарите sвезди во галаксијата. Планетата, наречена „супер Земја“ именувана и како TOI-561b е приближно 50% поголема од Земјата и мошне брзо кружи околу својата ѕвезда, односно за еден Земјин ден, прави две револуции. И покрај тоа што планетата има маса скоро три пати поголема од Земјата, нејзината густина е приближно иста – факт што ги … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Десетте најчудни планети во Вселената

Десетте најчудни планети во Вселената

15.2.2018 Во 1994 година е откриена првата планета надвор од нашиот сончев систем. Александар Волцџан забележал невообичаени варијации во сигналот на пулсарот познат како Бета Пикторис, докажувајќи постоење на три планети во орбитата. Од ова откритие, откриени се најмалку 1.888 екстрасоларни планети, што доведе до револуција во начинот на кој научниците ја разбираат планетарната формација – па дури и еволуцијата на универзумот уште пред 13 милијарди години. Истражувањата за ѕвезди, планети и вонземски живот доведе до … Read entire article »

Filed under: Вселена

Големата тајна на Сончевиот систем – Сатурновите прстени

Големата тајна на Сончевиот систем – Сатурновите прстени

19.11.2017 Сатурн е шестата планета во Сончевиот систем. Таа орбитира околу 10 астрономски eдиници од Сонцето и е втора по големина планета во Сончевиот систем после Јупитер. Сатурн е изграден претежно од разни гасови и е наречен гасен џин. Познат е по својот систем на прстени, кои главно се состојат од честички мраз со помала количина на остатоци и прав. Од Сонцето просечно е оддалечен 1.427 милиони km. Ексцентричноста на неговата патека е нешто поголема од таа … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести, На тема

Колку планети всушност има Сончевиот систем?

Колку планети всушност има Сончевиот систем?

14.05.2012 До пред неколку години бевме убедени дека нашиот Сончев систем има 9 планети и тоа: Меркур, Венера, Земја, Марс, Јупитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. При тоа, Меркур е најблиската планета до Сонцето (оддалечена околу 60 милиони км), а Плутон се сметаше за најдалечна планета (оддалечена од 5-6 милијарди км). Меѓутоа, во 2005 година астрономите открија нова „10-та“ планета слична, дури и поголема од Плутон, нарекувајќи ја Ерис. Само 2 месеци подоцна се откри уште … Read entire article »

Filed under: На тема

Набљудувајте го ноќното небо кога сакате и од каде сакате преку Stellarium

Набљудувајте го ноќното небо кога сакате и од каде сакате преку Stellarium

27.02.2012 Од пред неколку години, на интернет се појави прекрасна апликација Stellarium – виртуелен планетариум за набљудување на ноќното небо. Со напредокот на користената технологија, денес оваа апликација со верзијата 0.11.1, стана една од најкористените виртуелни планетариуми во светот, а за тоа има повеќе причини. Пред се, инсталацијата и работата со програмата се многу едноставни, а приказот на хоризонтот и на ноќното небо извонредно реалистичен. Второ, апликацијата ги покажува положбите на небесните тела во реално време, … Read entire article »

Filed under: Вселена, На тема

Advertisment ad adsense adlogger