Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "планинарење"

Матерхорн – остварување на сонот

Матерхорн – остварување на сонот

Матерхорн – овој убавец на Алпите висок 4478 метри е сместен на границата помеѓу Италија и Швајцарија и без сомнение претставува еден од најпознатите врвови на планетата Земја. Врв што буди воздишки помеѓу планинарите и алпинистите, но и кај сите останати кои некогаш го виделе на фотографија. А секој што барем еднаш се нашол во близината на Матерхорн ја почувствувал хипнотизирачката сила на оваа моќна планина која го држи вашиот  поглед заробен со часови во … Read entire article »

Filed under: По Светот

Плачковица – планина која треба да се посети и доживее!

Плачковица – планина која треба да се посети и доживее!

24.03.2012 Од бројните планини и предели што ги имам посетено или истражувано низ Македонија, планината Плачковица ми остави особен впечаток. За тоа има повеќе причини, а дел од нив ќе наведеме во оваа кратка статија. Останатите можете сами да ги доживеете откако ќе прошетате по планината. Плачковица (1754 м) е дури 20-та по височина планина (од 38 планини) во Република Македонија и 5-та по височина во источниот дел на државата (по Осоговски Планини, Беласица, Влаина и Малешевски … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Advertisment ad adsense adlogger