Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "познати географи"

Познати географи во знакот на водолија

Познати географи во знакот на водолија

19.02.2021 Географ е човек кој е специјализиран за изучување на географијата, вклучително проучување на Земјата, нејзините својства и распределбата на животот на различните делови на планетата. Географот има задача да ги анализира ефектите на географијата и нејзиното влијание врз човечките животи на континентите во светот. Имено, географот всушност е експерт кој е умешен и добро упатен во областа на географските истражувања и разграничувања, проучувајќи ја топографијата, климата, почвата, вегетацијата и структурата на површината на Земјата. Географот … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Познати јавни личности – географи

Познати јавни личности – географи

8.01.2012 Географијата, како една од најстарите научни дисциплини, со својата комплексна, широко-сознајна, авантуристичка и возбудлива природа, го побудувала интересот на многу луѓе – од античко време до денес. Бројни големи географи на своето време биле и познати јавни личности какви што се: Страбон, Ератостен, Птоломеј, Ал Идризи, Герард Меркатор, Александар Хумболт, Карл Ритер, Вилием Дејвис и многу други. Денес пак има многу познати јавни личности за кои ретко се знае дека по струка се географи и тоа од … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger