Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "сателити"

Преглед на мисијата Ландсат 9

Преглед на мисијата Ландсат 9

03.02.2021 Програмата Ландсат е најдолгата вселенска мисија која прибира сателитски снимки за Земјата. Првиот сателит на мисијата е лансиран во 1972 година и од истата таа година тие претставуваат уникатен ресурс за оние кои работат во земјоделството, геологијата, шумарството, регионалното планирање, образованието, мапирањето и истражувањето за глобална промена. Податоците кои се добиени од инструментите на сателитите на програмата Ландсат се архивирани во центарот во САД и во приемните станици ширум светот. До сега вкупно билеиспратени осум мисии … Read entire article »

Filed under: На тема

Сложени органски молекули пронајдени на Титан

    Понеделник, 14 Ноември 2011 00:23 Шпанските научници пронашле нови докази кои уште посилно ја потврдуваат теоријата за постоење на живот на Титан, сателитот на Сатурн. Според тврдењата на двајца научници, Josep Trigo-Rodrigueza од институтот за вселенски студии од Барселона и Javier Martin Torres од шпанскиот Центар за астробиологија, теоријата дека многу од потребните елементи за живот на било која планета, вклучувајки ја и водата на Земјата, се донесени од вселената преку комети и астероиди многу широко е … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger