Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "сметање на времето"

Ноќва во 2 часот започнува летното сметање на времето!

Ноќва во 2 часот започнува летното сметање на времето!

28.03.2020 Утре (недела 29 март), во 2 часот наутро, Македонија ќе премине на летно сметање на времето. Тогаш стрелките на часовникот треба да се поместат еден час напред и наместо 2 да означуваат 3 часот. За разлика од зимското време кое е „реално“ и „вистинско“, летното време е административно или указно. Летното или уште се нарекува мандатно, договорно или указно време претставува административно поместување на службеното време, заради економска заштеда, политички, безбедносни, спортско-рекреативни, здравствени или други … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Во недела, можеби за последен пат преминуваме на зимското сметање на времето!

Во недела, можеби за последен пат преминуваме на зимското сметање на времето!

19.10.2018 Во недела (28 октомври) во 3 часот наутро, завршува летното и започнува зимското (вистинско, реално) сметање на времето. Тогаш стрелките на часовниците ќе треба да се вратат за еден час наназад, односно да покажуваат 2 часот, додека модерните електронски уреди тоа ќе го направат автоматски. Зимското време ќе трае се до 31 март 2019 година, кога повторно ќе се премине на летно сметање на времето. Овие датуми на поместување се „унифицирани“ од 2002 година, кога … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

2.10.2016 Во недела, 30.10.2016 година, во 3 часот наутро, завршува летното и започнува зимското сметање на времето. При тоа, стрелките на часовниците ќе треба да се вратат за еден час наназад, односно да покажуваат 02 часот. Поради враќање еден час наназад, во зимските месеци, деновите во Македонија завршуваат доста рано, односно главно се стемнува помеѓу 16.30 и 17.30 часот. Од друга страна, во истиот период Сонцето изгрева помеѓу 5.45 и 6.45 часот наутро или дневната светлина трае околу 9-10 часа. Во летниот … Read entire article »

Filed under: На тема

За Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар…кој е поточен?

За Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар…кој е поточен?

2.01.2012 Понекогаш, сеуште има недоразбирање за тоа кој календар официјално се користи во Република Македонија, па и во другите држави. Секако, одговорот е Грегоријанскиот или уште познат како нов календар или нов стил. Тој е во официјална употреба во речиси сите земји во Светот. Сепак, неофицијално во употреба се уште десетина други календари. Така, неколку православни цркви, меѓу кои е и македонската, сеуште го употребуваат Јулијанскиот календар и празниците ги водат по тој календар. Двата споменати … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger