Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Титан"

Првата карта на Титан детално ја „открива“ мистериозната површина на Сатурновиот сателит

Првата карта на Титан детално ја „открива“ мистериозната површина на Сатурновиот сателит

24.11.2019 Неодамна, тим истражувачи од НАСА и Европската вселенска агенција ја објавија првата карта на површината на „Титан“, најголемиот сателит на Сатурн. Како основа за картирањето, астрономите ги користеле податоците од сензорите на сондата „Касини“, снимени во периодот помеѓу 2004 и 2017 година. Картата, објавена во специјализираното списание „Nature Astronomy“, покажува дека површината на „Титан“ е полна со дини, езера, рамнини, висорамнини и кратери и има голема сличност со Земјата. Поточно, 65% од површината на Титан … Read entire article »

Filed under: Географски вести

Под површината на Титан лежи голем воден океан?

Под површината на Титан лежи голем воден океан?

1.07.2012 Вселенската сонда на НАСА, „Касини“ открила цврсти докази за постоење на подземен океан под ледената површина на Титан, најголемата месечина на Сатурн. Ова откритие го вбројува Титан меѓу неколкуте познати месечини во вселената во кои имаат подповршински води, како што се најголемата месечина на Јупитер, Европа и малата месечина на Сатрурн, Енцеладус. Доказите за постоењето на вода на Титан, сондата ги собираше помеѓу 2004 година и 2011 година кога шест пати поминала во близина на месечината … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Сложени органски молекули пронајдени на Титан

    Понеделник, 14 Ноември 2011 00:23 Шпанските научници пронашле нови докази кои уште посилно ја потврдуваат теоријата за постоење на живот на Титан, сателитот на Сатурн. Според тврдењата на двајца научници, Josep Trigo-Rodrigueza од институтот за вселенски студии од Барселона и Javier Martin Torres од шпанскиот Центар за астробиологија, теоријата дека многу од потребните елементи за живот на било која планета, вклучувајки ја и водата на Земјата, се донесени од вселената преку комети и астероиди многу широко е … Read entire article »

Filed under: Вселена, Географски вести

Advertisment ad adsense adlogger