Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "Тихи Океан"

Каде би излегле ако ископаме бунар до другиот крај на Светот?

Каде би излегле ако ископаме бунар до другиот крај на Светот?

11.01.2018 Деновиве добивме интересно прашање: каде би излегле ако ископаме извонредно длабок вертикален бунар на некое место во Македонија? Одговорот на ова прашање е релативно едноставен. Со оглед на тоа што Земјата има приближно топчеста форма, замислениот бунар би излегол на спротивниот крај на топката, односно за разлика од 180°. Бидејќи Македонија се наоѓа на околу 41° с.г.ш и 21,5° и.г.д., тоа значи дека замисленото дно на бунарот (поточно „излезот“) би било на околу 41° ј.г.ш. и … Read entire article »

Filed under: Активности, Географски вести, По Светот

Што е „Огнениот Прстен“ и каде се наоѓа?

Што е „Огнениот Прстен“ и каде се наоѓа?

05.01.2018 „Огнениот Прстен“ се протега по краевите на Тихиот Океан, во должина од околу 40.000 km, во вид на потковица. Оваа „линија“ името го добила поради големиот број на вулкани кои се наоѓаат тука. Всушност, дури 450 вулкани, односно, околу 75% од активните вулкани на Земјата се наоѓаат во овој регион. Само 3 од 25те најсилни вулкански ерупции кои се случиле во последните 11.700 години, не се случиле во „Огнениот Прстен“. Некои од најпрепознатливите вуклани во … Read entire article »

Filed under: Географски вести, По Светот

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

Подготовка на повеќе експедиции до најдлабоката точка на планетата Земја

11.03.2012 Канадскиот режисер на филмовите Титаник и Аватар, големиот авантурист Џејмс Камерон, се подготвува до крајот на април да се обиде да спушти до дното на Маријанскиот ров, најдлабокото место на Земјата кое лежи на 11 км под површината на Тихиот океан. Намерата на режисерот е да изврши снимање на дното и по можност да донесе примероци од тамошниот жив свет на површината. Експедицијата Deepsea Challenge се организира од страната на National Geographic и тоа е прв … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Advertisment ad adsense adlogger