Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "туризам"

Миграциите како социоекономска појава и нивните влијанија врз туризмот

Миграциите како социоекономска појава и нивните влијанија врз туризмот

15.12.2020 Како социјален елемент, миграциите постојат уште од времето на постоењето на човекот, кој како единка или во група морал да го менува своето место на живеење поради опстанок. Миграциите се јавуваат во сите општества и можат да бидат поттикнати од економски, социјални, етнички, културни или други фактори. Меѓу другото, тие исто така имаат и големо влијание за промена на истите општествени фактори од кои се поттикнати. Покрај влијанието на миграциите врз начинот на живеењето во … Read entire article »

Filed under: Географски вести, На тема

Извонредна туристичка атракција во Бали – Шума на мајмуните!

Извонредна туристичка атракција во Бали – Шума на мајмуните!

15.09.2020 Последниве години сведоци сме за големиот развој на туризмот и неговите различни облици. Во некои земји низ светот туризмот претставува водечка индустрија. Денешниот турист не купува само одредени услуги и производи, туку е заинтересиран за сето она што може да му го даде туристичката дестинација која што ја избрал. Токму затоа земјите низ целиот Свет тежнеат да остварат се повеќе облици на туризам, со цел да имаат поголема заинтересираност и побарувачка, а со тоа се … Read entire article »

Filed under: На тема, По Светот

Бањски туризам – Катлановска бања

Бањски туризам – Катлановска бања

3.3.2018 Катлановска Бања е еден од најпознатите бањски центри во Република Македонија. Бањата се наоѓа во долниот тек на реката Пчиња, над селото Катланово, на надморска височина од 230 m. Од Скопје е оддалечена околу 25 km, а околу 9 km од Меѓународен Аеродром Скопје. Оваа бања е една од најпосетуваните бањи за жителите од Скопје и скопската околина. Исто така, бањата е посетена и од туристи, а посебно во викендите кога доаѓаат да ја посетат и воедно да … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Десет причини зошто да се посети градот на луксузот – Дубаи

Десет причини зошто да се посети градот на луксузот – Дубаи

12.2.2018 Дубаи е најголем град во Обединети Арапски Емирати (ОАЕ). Градот има 2.5 милиони жители (2016).  Тој се наоѓа на брегот на Персискиот залив. Дубаи е член на ОАЕ и е втор по големина од седумте Обединети Арапски Емирати. Големината е синоним за Дубаи, бидејќи продолжува да ги гради првите најголеми конструкции во светот. Динамиката на Дубаи се менува со постојана желба да изгради нешто подобро и поголемо од претходното.  Најголем дел од населението се од … Read entire article »

Filed under: По Светот

Македонски портали за туризам

Македонски портали за туризам

28.11.2017 Република Македонија е сѐ повеќе посетувана од туристи во однос на изминатите години. Веб-сајтовите наменети за промоција на туризмот и туристичките атракции и локалитети имаат голем придонес за тоа. Во Република Македонија постојат голем број на портали кои се исклучиво за туристичка намена. Ние ќе издвоиме само неколку од нив. Macedonia Timeless – www.macedonia-timeless.com Овој веб-сајт содржи најразлични информации за туристичките региони и градовите во Р. Македонија. Може да се најдат податоци за природните убавини, културно – историското наследство, … Read entire article »

Filed under: Географски вести, Чудесна Македонија

Откријте ги убавините на Преспа!

Откријте ги убавините на Преспа!

12.06.2016 Високи планини, котлина, езеро, остров. Синило, кое за момент ги засенува зелените површини и карпестите височини. Иако денес, ни одблиску не е она езеро кое го паметат постарите, тоа сeуште плени и повикува за посета. Денес, езерото е многу помало, а за тоа сведочат огромните песочни плажи, кои се спремни за уредување. Околните села, добро скриени за оние кои прв пат ќе ги посетат, само ја надополнуваат сликата која ќе ја добиете како прв впечаток. … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Викенд предлог: Станечки водопади кај Крива Паланка

Викенд предлог: Станечки водопади кај Крива Паланка

22.11.2014 Ако сакате да го почуствувате мирот во себе, ако сакате да излезете од секојдневието, ви предлагаме да се искачите на Станечките водопади. Тоа е место каде се слуша тишината која владее во овој дел на Осоговските Планини. Тишината ја „нарушува“ единствено шумолењето на брзата и бистра вода, но не грижете се и тоа има смирувачко дејство. Ако посакате да ги посетите водопадите ќе мора да минете низ тесна патека која минува покрај густата шума, по … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Од некогаш познатата Кочанска Бања денес стојат распаднати објекти

Од некогаш познатата Кочанска Бања денес стојат распаднати објекти

20.11.2014  На само 7 км западно од Кочани, во подножјето на Осоговските Планини во селото Бања, се наоѓа термалната бања позната како Кочанска Бања. До крајот на 1980-тите години, бањата била една од најпознатите во Македонија па и пошироко. Во „најубавите“ години, годишно ја посетувале околу 10.000-15.000 луѓе што имале здравствени проблеми. Големата, но стара запуштена зграда, сведочи дека селото Бања било едно од најпознатите по селски туризам во земјава, со извор на термална вода чија температура достигнува и до … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Кратка репортажа за Томск, Сибирскиот универзитетски центар

Кратка репортажа за Томск, Сибирскиот универзитетски центар

9.11.2014 Оваа година градот Томск, административен центар на истоимената област во јужен Сибир бележи голем јубилеј, 400 години постоење. Имено, градот е основан во 1604 година во времето на Борис Годунов. На 20 јануари 1604 година гласници на кнезовите на сушитинските Татари пристигнуваат во царството на Борис Годунов со барање да бидат под старателството на Голема Русија, за да изградат град на брегот на реката Том. Така е положен првиот камен на 25 јануари истата година. Во царско … Read entire article »

Filed under: Географски вести, По Светот

Tуристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Мавровско-дебарски туристички регион

Tуристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Мавровско-дебарски туристички регион

21.03.2013 Мавровско дебарскиот регион, со изобилството од природни и антропогени објекти е неисцрпен за посетителите. Но сепак посетителот кој е во близина или стигнал на овој простор, неизоставно треба да се задржи и прошета во Маврово и околу Мавровското Езеро. Пролетен пејзаж од Маврови Анови кон Мавровското Езеро и Бистра Планина, вода, шума, воздух, слобода на душата Еден ден би бил вистинско уживање да се посети платото на планината Бистра со нејзините пространи пасишта, понорот Тони Вода, селото … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Туристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Шарпланинско-полошки туристички регион

Туристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Шарпланинско-полошки туристички регион

4.03.2013 Полошкиот туристички регион е посебен, со изразити планини, густо населена рамница, два големи градови, карактеристични културно историски објекти. Затоа, ако сте во близина на овој регион или сте дошле во него, не пропуштајте да го посетите градот Тетово и објектите во него како што се Шарената џамија, Арарат Баба теке, Тетовското кале, тетовската чаршија и тетовскиот Пазар. Посебен ден е потребен за посета на Лешок и манастирот “Св. Атанасиј”, селото Вратница и Шар Планина со … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог

Туристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Скопскиот туристички регион

Туристички прошетки низ туристичките региони во Република Македонија: Скопскиот туристички регион

24.02.2013 Ако сте во Скопје, не пропуштајте во непосредна близина на центарот на градот да ги посетите Скопското Кале со панорамски погледи кон градот, Старата скопска чаршија со редица културно историски споменици, музеи и галерии, Соборната црква, Црквата Св. Богородица и др. Направете прошетка на Водно, ако не сте во можност да стигнете до врвот, не пропуштајте да стигнете барем до Средно Водно. Одтаму погледајтего Скопје, посететего манастирот Св. Пантелејмон, одморетесе во некој од угостителските објекти. … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Магичниот турски брег

Магичниот турски брег

21.02.2013 Земјата која се протега на два континенти, Европа и Азија е една од најпопуларните дестинации за летување, а тоа и не е чудно ако во предвид ги имаме прекрасниот пејзаж и песочните брегови, со тоа незаборавниот одмор ни е загарантиран, станува збор за Турција. Постојат голем број одмаралишта во Турција, само останува да изберете на кое место ќе отидете. Мармарис е едно од нив и се наоѓа на јужното крајбрежје каде што се спојуваат Средоземното … Read entire article »

Filed under: По Светот

Преикестолен – огромна вертикална карпа во норвешкиот фјорд!

Преикестолен – огромна вертикална карпа во норвешкиот фјорд!

11.07.2012 Иако веќе знаеме дека Норвешка е позната по нејзините природни убавини и богатства како нафта, природен гас, шуми, реки и др., особено карактеристични се фјордовите кои претставуваат извонредни туристички атракции. Меѓу најпознатите фјордови се Romsdal, Sogn & Fjordane, Hordaland, Lysefjord и други. Особено интересен е Lysefjord (Лисефјорд), бидејќи на една негова страна, се издига огромен карпест клиф, наречен Preikestolen. Фјордот и клифот се наоѓаат во западниот дел на Норвешка, во близина на градот Ставангер кој е … Read entire article »

Filed under: По Светот

Дојранско Езеро- Македонска туристичка атракција

Дојранско Езеро- Македонска туристичка атракција

11.07.2012 Во југоисточниот дел на нашата земја, на границата со Република Грција,  сместено е едно од трите македонски природни езера, Дојранското Езеро. Најниските делови на долината се исполнети со езерските води, кои се опкружени со ниски ридови. На западниот брег од езерото се наоѓа височината Калатепе со надморска височина од 691 метар. На северозападниот дел благо се издигнува Асанлиско Поле, кое преку с. Николиќ се прелева во плодна котлина. На северозапад над Асанлиско Поле се издигнува … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог

Изберете ја вашата омилена дестинација за патување со помош на tripadvisor.com

Изберете ја вашата омилена дестинација за патување со помош на tripadvisor.com

9.07.2012 Во овој жежок летен период кога се бараат места за летување, одмор, прошетка, посета и уживање, корисно е да се добие некаква објективна препорака или предлог за дестинација, без оглед дали е тоа во Македонија или пак по разни делови на светот. За таа цел, можеби најобјективни и најдетални информации ќе добиете од мегапопуларната веб страница www.tripadvisor.com, која нуди можност за избор и планирање на патувањето според сопствените желби, потреби и можности. На неа можат да се … Read entire article »

Filed under: На тема

Убавините на Зрзе – село во прегратките на Даутица

Убавините на Зрзе – село во прегратките на Даутица

28.06.2012 На околу 30 километри северозападно од Прилеп, во падините на планината Даутица, на надморска височина од 700 метри се наоѓа селото Зрзе. До oвој природен бисер и духовен конак од македонската културно-историска ризница, може да се стаса со воз до селото Слепче па потоа пеш, или преку Прилеп по делумно добар асфалтен пат кој е до соседното село Костинци, а остатокот од 7 километри до Зрзе е макадамски пат. Легендата за потеклото на името на … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог, Чудесна Македонија

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

21.06.2012 Во медиумите честа тема се најекстремните и најопасните патишта во светот. Меѓутоа и во нашата држава исто така има доста возбудливи, стрмни па и ризични патишта од кои ќе ви застане здивот. Овде се наведени некои од нив (подолги од 10 км), кои можеби ви се познати или сте ги поминале. Ако не сте, време е да изберете некој од наведените и да доживеете вистинска летна авантура. Отешево – Трпејца е дел од патот Ресен-Охрид во … Read entire article »

Filed under: Чудесна Македонија

Некои од најубавите плажи во Европа

Некои од најубавите плажи во Европа

21.06.2012 Летото започна, а температурите се навистина високи. Веројатно многумина веќе решиле каде ќе го поминат својот одмор. Но за оние кои сеуште се во размислување, претставуваме неколку од можеби најубавите плажи и летни дестинации во Европа. Тропеа, Калабрија Тропеа е вистински бисер на Тиренското море и една од најпознатите плажи во истоимениот град, сместен во областа Калабрија на југот на Италија. Плажата ја карактеризира километар бел ситен песок поради што е и наречена “плажа на боговите“. Главо … Read entire article »

Filed under: На тема, По Светот

Лазарополе – восхитувачка убавина на планината Бистра

Лазарополе – восхитувачка убавина на планината Бистра

20.06.2012 Лазарополе претставува една од највисоките (1350 м) и најубавите селски населби во Република Македонија. Се наоѓа на прекрасна локација во југозападниот дел на живописната планина Бистра, со извонреден поглед кон долината на Мала (Гарска) Река и планината Стогово. До селото се доаѓа по добар асфалтен пат од правец на Гостивар и Маврово, скршнувајќи од патот Маврово-Дебар кај месноста Бошков Мост. Оддалеченоста од Скопје изнесува 145 км или околу 2 часа возење, од Гостивар 75 км, … Read entire article »

Filed under: Викенд предлог

Advertisment ad adsense adlogger