Articles Comments

ИГЕО-ПОРТАЛ » Entries tagged with "часовник"

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

Се наближува зимското сметање на времето и дилемата дали воопшто ни е потребна промена на „времето“?

2.10.2016 Во недела, 30.10.2016 година, во 3 часот наутро, завршува летното и започнува зимското сметање на времето. При тоа, стрелките на часовниците ќе треба да се вратат за еден час наназад, односно да покажуваат 02 часот. Поради враќање еден час наназад, во зимските месеци, деновите во Македонија завршуваат доста рано, односно главно се стемнува помеѓу 16.30 и 17.30 часот. Од друга страна, во истиот период Сонцето изгрева помеѓу 5.45 и 6.45 часот наутро или дневната светлина трае околу 9-10 часа. Во летниот … Read entire article »

Filed under: На тема

Advertisment ad adsense adlogger